"Żywność i demokracja" autorstwa Marcina Gerwina to przystępne
wprowadzenie w różne aspekty suwerenności żywnościowej. Książka
wyjaśnia, skąd biorą się problemy z brakiem żywności w niektórych
regionach świata oraz wskazuje możliwe rozwiązania. Pokazuje związek
pomiędzy dostępem do żywności a realną demokracją i praktyczne znaczenie
suwerenności żywnościowej w kluczowych dla walki z głodem kwestiach,
takich jak dostęp do ziemi, metody uprawy roślin czy dystrybucja
żywności.
Publikacja składa się z pięciu głównych rozdziałów:
1. Dlaczego suwerenność żywnościowa?
2. Demokracja w praktyce
3. Dostęp do ziemi
4. Farma jako ekosystem
5. Zrównoważona gospodarka
Wśród dodatków do książki znajduje się artykuł prezentujący przykładowe
inicjatywy na rzecz suwerenności żywnościowej, zrównoważonego rolnictwa i
odpowiedzialnej konsumpcji podejmowane w ostatnich latach w krajach
Grupy Wyszehradzkiej (Polska, Czechy, Słowacja, Węgry).
Więc jesli macie ochotę bliżej zapoznac się z lekturą zapraszam do skorzystania z linku poniżej
Kliknij tutaj
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz